Γιατί και η νηστεία έχει γεύση...


Μπακλαβάς

ΥΛΙΚΑ

 

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
  • 1/2 κούπα πούδρα αμυγδάλου
  • 1/2 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1/2 κούπα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
  • 3/4 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  • 3/4 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλλα
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • Γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 2 βανίλιες
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας


Για το σιρόπι
 

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 και 2/3 κούπες νερό
  • Φλούδα από μισό μανταρίνι
  • Μερικές σταγόνες χυμό μανταρίνι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα γαρύφαλλα, τις βανίλιες και το φύλλο κρούστας.
  • Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση.
  • Λαδώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 35x22 cm.(είναι σχεδόν όσο το μισό φύλλο κρούστας).
  • Τοποθετούμε τρία μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και το καθένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  • Στο τέταρτο φύλλο θα απλώσουμε γέμιση, όσο χωράει στη χούφτα μας.
  • Συνεχίζουμε εναλλάξ τα φύλλα. Το ένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στο άλλο βάζουμε γέμιση. Τα τρία τελευταία φύλλα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  • Χαράζουμε το μπακλαβά και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ο μπακλαβάς.
  • Μόλις τον βγάλουμε τον πασπαλίζουμε με τις βανίλιες και όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι ώστε να προλάβει να το απορροφήσει.

 

Για το σιρόπι

 

  • Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν  για 1-2 λεπτά.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.