Γιατί και η νηστεία έχει γεύση...
Μπακλαβάς
ΥΛΙΚΑ
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
- 1/2 κούπα πούδρα αμυγδάλου
- 1/2 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
- 1/2 κούπα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
- 3/4 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
- 3/4 κούπα μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλλα
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- Γαρύφαλλα ολόκληρα
- 2 βανίλιες
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 και 2/3 κούπες νερό
- Φλούδα από μισό μανταρίνι
- Μερικές σταγόνες χυμό μανταρίνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα γαρύφαλλα, τις βανίλιες και το φύλλο κρούστας.
- Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση.
- Λαδώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 35x22 cm.(είναι σχεδόν όσο το μισό φύλλο κρούστας).
- Τοποθετούμε τρία μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και το καθένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Στο τέταρτο φύλλο θα απλώσουμε γέμιση, όσο χωράει στη χούφτα μας.
- Συνεχίζουμε εναλλάξ τα φύλλα. Το ένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στο άλλο βάζουμε γέμιση. Τα τρία τελευταία φύλλα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Χαράζουμε το μπακλαβά και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ο μπακλαβάς.
- Μόλις τον βγάλουμε τον πασπαλίζουμε με τις βανίλιες και όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι ώστε να προλάβει να το απορροφήσει.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.